Copyright © 2009 Pontus Blomqvist, uppdaterad 12.01.2009

Problem: Ständigt återkommande öronproblem vid dykning.
Lösning: Torrhuva som håller vattnet borta från huvudet och öronen.

OBS! Den här sidan har jag skrivit enbart för att hjälpa mina meddykare med öronproblem. Jag har ingen som helst anknytning till företaget Loitokari, jag får ingen bonus eller något liknande för min insats. Om jag så kan kan rädda bara en dyk-karriär så är det tack nog!

Varför skriver jag det här
Bröderna Loitokari är inte speciellt sugna på att sälja torrhuvor, de vill sälja hela torrdräkter. Språket är finska, möjligtvis kan de lite engelska. Loitokari har ingen hemsida och så vitt jag vet använder de inte e-post. Jag vill ge svenska dykare möjligheten att njuta av torrhuvan som jag har att tacka för att jag fortfarande kan dyka.

Problemställning
Såväl jag som många andra dykare lider av problem med öronen. I väldigt många fall är det så att vattnet når öronen och att detta leder till infektioner. Det finns örondroppar och häxkurer som fungerar mer eller mindre bra och som många av oss har prövat. Tyvärr så är det så att många annars ivriga dykare har fått lämna sin hobby bakom sig för att de inte har fått ordning på sina öron.

Lösning
Som lösning på problemet föreslår jag att man förhindrar att vattnet når öronen istället för att man korrigerar problem som redan har uppstått i och med att vatten har nått örongångarna och trumhinnan. Lösningen är gammal men av någon orsak så har den näst intill fallit i glömska, jag skriver om torrhuvan. Speciellt då en torrhuva av det finska företaget Loitokari.

Beskrivning
Loitokari’s torrhuva är gjord av 1mm tjockt vulkaniserat gummi, ungefär som en gummistövel. Innerhuvan är av ylle. Huvan tätar mot ansiktet med hjälp av gummibeklätt 4mm tjockt neopren. Tätningsytan är ca. 5cm bred. Ansiktsfläsket pressas mot tätningsytan eftersom huvan är tight, samtidigt pressar vattentrycket neoprenet mot ansiktet vilket resulterar i ett torrt huvud. Vid kinderna är neoprentätningens kant slipad i 45 graders vinkel så att masken som läggs utanpå kanten skall hållas tät. Huvans ansiktsöppning är relativt liten. Masken hålls ordentligt utanpå huvan vid pannan och vid sidan av ögonen, vid kinderna korsar maskens silikontätning kanten på huvan och där är huvans kant slipad från insidan så att övergången blir slät. Den slipade kanten blir så tunn att den pressas mot ansiktet och maskens silikontätning fungeras som den skall (det blir alltså ingen 90 graders 4mm kant som maskens silikontätning skulle ha problem med). Huvan tätar som sagt vid ansiktet vilket gör att halstätningen är överflödig. Huvan kan limmas fast i alla typer av torrdräkter.

Kostnad
En huva kostar 250 EUR, postavgiften till Sverige är 10.35 EUR (detta var i slutet av 2008), kontrollera kostnaden innan du beställer! Därtill kommer kostnad för att limma fast huvan vid torrdräkten.

Leveranstid
Kontrollera med tillverkaren ifall detta är av vikt. 2-3 veckor brukar vara den normala tiden man får vänta på sin toorrhuva.

Allmänt om Loitokari
Loitokari är en finsk tillverkare av torrdräkter gjorda av vulkaniserat gummi. Dräkterna har sett likadana ut i tiotals år, det är ett välprövat koncept och dräkterna håller mycket hög kvalitet. Många gamla rävar dyker fortfarande med sin första dräkt, och visar stolt upp sina cykeldäckslagningar ”det här hålet fick jag då jag trängde mig igenom hålet i M/S Eiras maskinrum...”. En loitokari dräkt är alltid skräddarsydd och den levereras med torrhuva och integrerade torrvantar eller trefingerhandskar. Dräkterna kan fås med dragkedja eller så väljer man den traditionella ”rullen” (tvådelad dräkt, gummit viks i skarven i midjan och rullas så att det blir vattentätt). Loitokari säljer alltså sina huvor och sina handskar separat om man ber dem snällt. Huvorna är måttsydda, man uppger sitt hattmått och omkretsen från hakan till hjässan. Kom ihåg att nämna om kanten skall slipas eller inte.

Alternativa tillverkare
Jag hoppas att någon kan presentera andra torrhuvor som finns tillgängliga idag. Jag vet att Viking och Hunter har liknande huvor i sitt sortiment. Traditionellt sett har torrhuvor använts med helmasker, det som gör Loitokari huvan speciell (så vitt jag vet) är att den fungerar utmärkt med en vanlig mask. Då det gäller latexhuvor så har de sina speciella för- och nackdelar. En latexhuva måste förses med halsmanschett eftersom huvan inte är styv nog att stå emot luften som pressas uppåt från dräkten. En fördel är att huvan inte spänner åt huvudet nämnvärt. Jag vet en dykare som har en Viking latexhuva, han känner sig klaustrofobisk i andra huvor, latexhuvan känns befriande.

Hur skall huvan limmas fast
Jag har ingen aning, visa bilderna nedan åt din fixare.

Skötsel
Enligt Loitokari skall huvans foder tvättas först då det börjar lukta riktigt illa efter några hundra dyk ;-) och då med tallsåpa och rotborste.

Fördelar:
- Öronen hålls torra, inga fler öroninfektioner.
- Huvan håller mycket hög kvalitet och den är i det närmaste outslitbar.
- Ingen halsmanschett vilket:
a) minskar risken för latexallergi
b) gör att man slipper problem med tryck mot baroreceptorerna (
c) gör det enkelt att dra på och av huvan.
- Eftersom huvudet är torrt och tack vare ylleinnerhuvan så hålls huvudet varmt vilket gör att man fryser mindre (30% av kroppsvärmen försvinner via huvudet). Jag vågar påstå att torrhuvan värmer lika mycket som en extra neoprenhuva.
- Man kan lära sig en teknik där man tömmer luft ur dräkten genom att höja på huvudet och ”grimasera”. Man kan även blåsa in luft i dräkten via huvan genom näsan. Detta kan vara mycket nyttigt om man har händerna upptagna med annat och vill ändra sin flytkraft. Innan dräktventilerna blev vanliga så skötte man avvägningen så här.
- Masken läggs utanpå huvan vilket gör att det är betydligt enklare att byta till reservmask.
- Huvan pressar fast käken vilket gör att regulatorn kläms fast. Kan vara bra om man råkar ut för en deep water blackout :-)
- Bättre hörsel under ytan.

Nackdelar:
- Huvan är relativt dyr
- Många dykare upplever huvan som styv, speciellt i nacken. Det blir aningen mera besvärligt att se sig omkring.
- Huvan går inte att vika ner, den är för styv för det.
- Huvan kan kännas tight, det måste den vara för att hålla tätt och för att den inte skall svälla upp av luften som har fritt tillträde från dräkten.
- Om man ser uppåt så kan det hända att man ofrivilligt släpper ut en aning luft ur dräkten. Detta händer sällan om huvan är rätt dimensionerad.
- Huvan pressar fast käken, det är tungt att prata och att tugga. Man kan få sjuka käkmuskler och en del bitmunstycken kan vara obekväma.
- Sämre hörsel ovanför ytan eftersom huvan pressar på öronen.

Uppgifter om företaget:
Loitokari Oy
Koneenkatu 5
05830 Hyvinkää
Finland
Tel/fax +358-19-454597
Bank: Sampo Pankki Oyj
BIC: DABAFIHH
IBAN: FI3380001970498037

Att beställa:
Ladda ner följande fil: loitokarifax.doc och ändra uppgifterna i rött --> märk upp allt och färga svart --> faxa --> vänta på svar angående priset --> betala --> invänta försändelse

FRÅGOR OCH SVAR:

Fråga: Dyker du själv med torrhuva?
Svar: Ja, jag skulle inte kunna dyka idag om jag inte hade köpt en torrhuva. Jag hade svåra och ständigt återkommande örongångsinflammationer med läkarbesök och medicinering som följd. Min läkare sade att jag riskerade nedsatt hörsel om jag fortsatte dyka. Sen jag skaffade torrhuva så har jag inte haft några som helst problem med öronen.

Fråga: Stör du dig inte på att huvan är stelare än normalt? Har du helt skippat halstätningen?
Svar: Torrhuvan är styv, som en tunn gummistövel. Huvan kan inte expandera (den är inte nämnvärt elastisk) så all extra luft pressas ut vid ansiktet. Eftersom huvan inte är elastisk så drar du huvan på huvudet och efter det så sitter den där, du får inte in mer än ett finger mellan ansiktstätningen och ansiktet. Du kan inte dra ner huvan till halsen för att rätta till en halstätning. Du skulle bli tvungen att rätta till en möjlig halstätning nerifrån, från dräkten. Jag har aldrig hört talas om att någon skulle ha använt halstätning till en Loitokari huva men kanske det är genomförbart. Jag råder emot det, det är hur tjusigt som helst att enkelt kunna dra huvan på sig och vips, det är klart. Inte DIR kanske men det fungerar. Om du låter bli halstätning så kan du kontrollera avvägningen med hjälp av huvan om du råkar i en knipig situation och har båda händerna upptagna. Vrid huvudet skarpt uppåt så släpper huvan ut luft vid hakan och/eller kinderna. Se neråt och blås via näsan i masken så får du in luft i dräkten via huvan. Så här skötte finska dykare avvägningen innan dräktventilerna uppfanns... Jag märker inte längre av att huvan är styv, förutom på land, men det är så lätt att ta på och av sig dräkten med torrhuva att det mer än kompenserar. Risken för att huvan skall börja läcka vid ansiktstätningen är närmast obefintlig om huvan är rätt dimensionerad. Och läcker det så är det minimala mängder vatten  som sipprar in. Och om du menar vad som händer om det blir hål på huvan och hur stor risken är för det så svarar jag så här: Huvan är mycket stark och om det mot förmodan skulle bli ett hål så pressas huvudet mot hålet vilket hindrar ett större läckage. Nacken är mer utsatt (löst material) men risken är ju mycket större att du får ett hål någon annanstans på dräkten.

Fråga: Hur mäter man storleken?
Svar: Helst skall man mäta sin skalle på plats och ställe (måttsydd huva) men de viktigaste måtten är hattmåttet (längsta möjliga omkretsen horisontellt vid pannan) och måttet från hakan snett uppåt till bakhuvudet. Det fungerade fint för mig och det gör det enligt Loitokari för de flesta. På grund av avvikande huvudform händer det sig att huvan trots att måtten stämmer, inte riktigt passar. I så fall får man byta huvan utan problem men frakten kostar så klart en del.

Fråga: Sitter yllehuvan fast inne i torrhuvan eller är den lös så att man kan tvätta den?
Svar: Yllehuvan sitter fastlimmad på min dräkt i varje fall men man kommer bra åt att tvätta den för hand eftersom halstätningen saknas. Fordringen av ylle torkar ganska fort då den är bra ventilerad.

Fråga: Jag har långt hår och huvan läcker på grund av att hårstrån lägger sig mellan ansikte och huvans kant, vad kan jag göra?
Svar: Du kan till exempel använda en nylonstrumpa för att hålla håret på plats.

BILDER:












Och till sist en uppmaning om att gå in på min hemsida www.sukelluskirjat.net för att ta en titt på alla fina dykböcker som har blivit utgivna i Finland över åren.